Λεωφ. Περικλέους 15, 155 61, Χολαργός
×
Γλώσσες

Γλώσσες

Αλβανίκα - Gjuha shqipe

ΑΛΒΑΝΙΚΑ Gjuha shqipe

Η Αλβανική γλώσσα Gjuha shqipe είναι επίσημη γλώσσα που ομιλείται από περίπου 7,6 εκατομμύρια κατοίκους στα δυτικά της Βαλκανικής χερσονήσου στην Αλβανία, το Κόσοβο, το  Μαυροβούνιο (του Δήμου Ουλτσίν), τη Βόρεια Μακεδονία  στη νοτιοανατολική Ευρώπη καθώς και ομιλείται από ένα αριθμό κατοίκων της, Ελλάδας, της Απουλίας, της Καλαβρίας και της Σικελίας στη νότια Ιταλία.

Η πρώτη επιβεβαιωμένη, γραπτή μαρτυρία της Αλβανικής προέρχεται από γράμμα του αρχιεπισκόπου του Δυρραχίου Παύλου  το οποίο χρονολογείται στα 1462.  Το παλαιότερο γνωστό τυπογραφημένο βιβλίο στα Αλβανικά είναι το Μεσάρι ή σύνοψη θείας λειτουργίας, γραμμένο από τον Γκιον Μπουζούκου , καθολικό ιερέα, το 1555. Το πρώτο Αλβανικό σχολείο θεωρείται πως άνοιξε από τους Φραγκισκανούς το 1638 στο Πδαν.

 Η Αλβανική γλώσσα έχει δανειστεί ένα πολύ μεγάλο αριθμό λέξεων από γειτονικές γλώσσες, κάτι που δυσκόλεψε την αρχική κατάταξη της ως ξεχωριστής, Ινδοευρωπαϊκής γλώσσας.

Τη δεκαετία του 1850 τα Αλβανικά αποδείχθηκε πως είναι Ινδο-Ευρωπαϊκή γλώσσα και έχοντας το δικό της κλάδο στην ινδοευρωπαϊκή γλωσσική οικογένεια, ανήκει μαζί με την Αρμενική και την Ελληνική, στις Ινδοευρωπαϊκές απομονωμένες γλώσσες. Πιθανολογείται ότι είναι απόγονος Ιλλυρικής ή της Θρακικής γλώσσας κάτι που δεν τεκμηριώνεται  ιστορικά. Τα Αλβανικά διακρίνονται σε δύο κύριες διαλέκτους: την Γκεγκική  την Τοσκική που είναι και η επίσημη γλώσσα της Αλβανίας. . Οι δύο διάλεκτοι των Αλβανικών δε διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Οι διαφορές αφορούν κυρίως στο φωνητικό σύστημα και λιγότερο στη μορφολογία της γλώσσας.

Η Αλβανική χρησιμοποιεί το λατινικό αλφάβητο, το οποίο καθιερώθηκε το 1908 στο Συνέδριο του Μοναστηριού και έχει 36 γράμματα.

Η Αλβανική διδάσκεται και μαθαίνεται σε μια σειρά ερευνητικά και αλβανολογικά κέντρα του κόσμου, όπως στο Παρίσι, στη Σόφια, στη Θεσσαλονίκη, στη Ρώμη, στο Παλέρμο, στο Κόσσοβο, στο Πεκίνο, στην Κοζέντσα, στην Αγία Πετρούπολη, στο Βουκουρέστι κ.α.


ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ

Πιστοποίηση:

Οι εξετάσεις γίνονται σε 6 επίπεδα: Α1, Α2, Β1, Β2, C1, C2.