Λεωφ. Περικλέους 15, 155 61, Χολαργός
×
Γλώσσες

Γλώσσες

Σουηδικά

Η Σουηδική γλώσσα ανήκει στην ομάδα των βόρειων γερμανικών γλωσσών (που περιλαμβάνει επίσης τα Δανέζικα, τα Νορβηγικά, τα Ισλανδικά και τη Φεροϊκή). Η σουηδική είναι επίσημη γλώσσα εκτός από την Σουηδία και στην Φινλανδία (δίπλα στα φινλανδικά).Οι Σουηδόφωνοι κάτοικοι της Φινλανδίας διδάσκονται στο σχολείο την μητρική τους γλώσσα, ενώ στα υπόλοιπα φινλανδικά σχολεία της μέσης εκπαίδευσης τα σουηδικά διδάσκονται ως υποχρεωτική δεύτερη γλώσσα. Τα Σουηδικά μιλιούνται από περίπου 8,5 εκατομμύρια ανθρώπους ως μητρική γλώσσα, από τους οποίους οι 8 εκατομμύρια ζουν στην Σουηδία και σχεδόν 290.000 στην Φινλανδία. Επιπλέον 1 εκατομμύριο Σουηδοί μετανάστες σε όλο τον κόσμο μιλάνε σουηδικά.

*      -Τα Σουηδικά μιλιούνται από περίπου 8,5 εκατομμύρια ανθρώπους ως μητρική γλώσσα, από τους οποίους οι 8 εκατομμύρια ζουν στην Σουηδία και σχεδόν 290.000 στην Φινλανδία. Επιπλέον 1 εκατομμύριο Σουηδοί μετανάστες σε όλο τον κόσμο μιλάνε σουηδικά.

*      -Τα σουηδικά αποτελούνται από έξι ομάδες διαλέκτων, τις νότιες, νοτιοδυτικές, κεντρικές, βόρειες , ανατολικές ακτές του  Βοθνικού κόλπου και τη διάλεκτο της Γοτλάνδης.

*      -Τον 9ο-13ο αιώνα μ.Χ άρχισε να διαμορφώνεται ως ξεχωριστή γλώσσα από τα παλαιονορδικά, την κοινή γλώσσα όλων των γερμανογενών λάων που ζούσαν στη Σκανδιναβία κατά την εποχή των Βίκινγκς. Είναι παρόμοια με τα νορβηγικά και τα δανέζικα

*      -Τα Σουηδικά στην Φινλανδία κατέχουν ισάξια θέση μαζί με τα Φινλανδικά.

*      -Η σουηδική είναι επίσημη γλώσσα και στην Φινλανδία

 

*    -  Οι Σουηδόφωνοι κάτοικοι της Φινλανδίας διδάσκονται στο σχολείο την μητρική τους γλώσσα, ενώ στα υπόλοιπα φινλανδικά σχολεία της μέσης εκπαίδευσης τα σουηδικά διδάσκονται ως υποχρεωτική δεύτερη γλώσσα.

 


ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΣΟΥΗΔΙΚΩΝ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΣΟΥΗΔΙΚΩΝ

Στα Σουηδικά παρέχονται τα εξής πιστοποιητικά γλωσσομάθειας.                 

   Κοινό Ευρωπαϊκό

Πλαίσιο Αναφοράς

 

Διπλώματα Σουηδικών

Α2

Βασική γνώση

Swedex Α2

Β1

Μέτρια γνώση

Swedex B1

Β2

Καλή γνώση

Swedex B2

C1

Πολύ καλή γνώση

TISUS

 

 

Swedex A2

 

Ο σπουδαστής σ’ αυτό το επίπεδο  εισάγεται  στις βασικές έννοιες, γραμματικές - συντακτικές δομές της γλώσσας και έρχεται  σε επαφή με την κουλτούρα της. Ακόμη  είναι σε θέση να γνωρίζει ένα επαρκές λεξιλόγιο ώστε να καλύπτει τις επικοινωνιακές του ανάγκες σε συγκεκριμένες καταστάσεις της καθημερινής ζωής.

 

Swedex B1

Σε αυτό το επίπεδο ο σπουδαστής εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του, βελτιώνει  την προφορά του, εμβαθύνει σε πιο πολύπλοκες γραμματικές και συντακτικές δομές. Ανταποκρίνεται σε πραγματικές καταστάσεις επικοινωνίας με Σουηδούς σε καθημερινές, πολιτιστικές, πολιτικές και γενικού ενδιαφέροντος συζητήσεις.

Swedex B2

 

Ο σπουδαστής σε αυτό το επίπεδο επικοινωνεί πια με μεγαλύτερη ευκολία, κατανοεί πιο απαιτητικά και δύσκολα κείμενα και αποκτά άνεση στο γραπτό λόγο.

 TISUS – C1

Σε αυτό το επίπεδο ο σπουδαστής έχει ολοκληρώσει τη γραμματική και το συντακτικό, μπορεί να χρησιμοποιεί με άνεση και ευελιξία  το γραπτό και προφορικό λόγο. Έχει αποκτήσει πολύ καλή γνώση της σουηδικής γλώσσας.

Το πτυχίο TISUS αναγνωρίζεται από όλα τα Πανεπιστήμια στη Σουηδία ως προϋπόθεση για την εισαγωγή των σπουδαστών στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Οι εξετάσεις για τα πτυχία Swedex επιπέδου Α2,  Β1 και Β2 (από τον Ιούνιο του 2011)διεξάγονται δυο (2) φορές το χρόνο, Μάιο και Δεκέμβριο.

 Οι εξετάσεις για το πτυχίου TISUS  διεξάγονται από τη Σουηδική Πρεσβεία δύο φορές το χρόνο.

Εξετάσεις δίνονται και στο Πανεπιστήμιο της Σουηδίας εφόσον ο σπουδαστής επιθυμεί να δώσει εκεί.


ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 Πόσο χρόνο χρειάζεται κάποιος για να φτάσει στο επίπεδο του αντίστοιχου Lower των Αγγλικών;

 Εφόσον ακολουθηθεί και πραγματοποιηθεί η εκμάθηση της γλώσσας σύμφωνα με τον ρυθμό και την διδακτική μέθοδο που προτείνεται από τους καθηγητές και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών μας ο σπουδαστής θα είναι σε θέση να φτάσει στο επίπεδο Swedex B2 σε περίπου 2-2,5 σχολικά έτη. Βέβαια αυτό εξαρτάται και από το ρυθμό με τον οποίο προχωράει ο κάθε μαθητής ξεχωριστά.

Θέλω να εργαστώ στη Σουηδία κι έτσι τα σουηδικά μου είναι αναγκαία. Σε πόσο χρονικό διάστημα θα καλύψω τα βασικά γραμματικά φαινόμενα και το λεξιλόγιο ώστε να καλύψω τις ανάγκες μου τουλάχιστον για τη βασική καθημερινή επικοινωνία;

Στόχος μας είναι να καλυφθεί τουλάχιστον η ύλη του επιπέδου Swedex Α2. Αυτό μπορεί να επιτευχτεί είτε παρακολουθώντας ένα “κανονικό” τμήμα διάρκειας 1 σχολικού έτους είτε ένα υπερεντατικό τμήμα σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο κάθε γλώσσα χρειάζεται το χρόνο της ώστε να αφομοιωθεί από τον μαθητή. 

Η εκμάθηση της Σουηδικής είναι δύσκολη σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές γλώσσες;

Οι περισσότεροι μαθητές βρίσκουν τη γλώσσα αρκετά βατή ιδιαίτερα στη γραμματική και μικρές ίσως δυσκολίες που κρατάν το ενδιαφέρον τους αμείωτο.

 Θέλω να ξεκινήσω Σουηδικά γιατί με ενδιαφέρει η γλώσσα και ο πολιτισμός και δεν χρειάζομαι κάποιο πτυχίο. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; 

Ωραία! Πολλοί είναι εκείνοι που ξεκινούν την εκμάθηση της Σουηδικής λόγω προσωπικού ενδιαφέροντος ,επειδή τους αρέσει η κουλτούρα της χώρας και δεν επιθυμούν την απόκτηση κάποιου πτυχίου –τουλάχιστον σε άμεσο χρονικό διάστημα. Γι αυτό το λόγο στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών μας δημιουργούμε ειδικά τμήματα στα οποία πέρα από την γραμματική και το λεξιλόγιο πραγματοποιούνται μαθήματα κουλτούρας, λογοτεχνίας.

Ποιο είναι το επίπεδο στη σουηδική γλώσσα που χρειάζεται ένας μαθητής για να φοιτήσει στα σουηδικά πανεπιστήμια;

Προκειμένου κάποιος να φοιτήσει σ’ ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της Σουηδίας χρειάζεται να έχει αποκτήσει το πτυχίο TISUS (Test in Swedish for University Studies), που αντιστοιχεί στο επίπεδο C1 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς. Το πτυχίο αυτό  αναγνωρίζεται από όλα τα πανεπιστήμια της Σουηδίας, βέβαια πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα στα σουηδικά πανεπιστήμια πραγματοποιούνται στα ΑΓΓΛΙΚΑ.

ΣΟΥΗΔΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

 

 ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Για την εισαγωγή στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ο υποψήφιος φοιτητής πρέπει να είναι κάτοχος απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και να πληροί  τις ειδικές προϋποθέσεις εκλεξιμότητας που απαιτούν από τους υποψήφιους τα ιδρύματα. Οι προϋποθέσεις αυτές αφορούν κυρίως ειδικές γνώσεις συναφείς με το πρόγραμμα σπουδών που θα παρακολουθήσουν στα πανεπιστήμια ή στα πανεπιστημιακά κολέγια. Η ευθύνη για την εισαγωγή και την επιλογή των φοιτητών ανήκει στα ίδια τα ιδρύματα τα οποία αποφασίζουν ποια κριτήρια επιλογής θα ισχύουν για την εισαγωγή στις σχολές τους.

Οι αιτήσεις εισαγωγής των υποψήφιων φοιτητών κατατίθενται στο Εθνικό Κέντρο Εισαγωγής στην Τριτοβάθμιας Εκπαίδευση (National Admissions Office for Higher Education) το οποίο έχει τη συνολική ευθύνη για την διεξαγωγή των εισαγωγικών εξετάσεων που πραγματοποιούν τα ιδρύματα δύο φορές το χρόνο. 

Για την παρακολούθηση βασικών πτυχιακών σπουδών οι φοιτητές πρέπει να έχουν πτυχίο επάρκειας στην σουηδική γλώσσα ή να επιτύχουν στην εθνική εξέταση πιστοποίησης γλώσσας TISUS (Test in Swedish for University Studies). 

Αρκετά πανεπιστήμια προσφέρουν προπαρασκευαστικά μαθήματα εκμάθησης της σουηδικής γλώσσας και τη διαδικασία εξετάσεων TISUS. Για όσους παρακολουθήσουν βασικές σπουδές και μεταπτυχιακές σπουδές που διδάσκονται στα αγγλικά απαιτείται καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Οι αιτήσεις εισαγωγής για το χειμερινό εξάμηνο γίνονται από τον Φεβρουάριο έως 15 Απριλίου και για το εαρινό εξάμηνο από τον Αύγουστο έως 15 Οκτωβρίου. 

Για τους φοιτητές που θέλουν να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακές σπουδές ή σπουδές ερευνητικού επιπέδου οι αιτήσεις εισαγωγής κατατίθενται απευθείας στο ίδρυμα της επιλογής τους.

 

ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Σουηδία είναι χρηματοδοτούμενη από το κράτος και δεν υπάρχουν δίδακτρα στα πανεπιστήμια και τα πανεπιστημιακά κολέγια. Οι φοιτητές υποχρεούνται να πληρώσουν το ποσό 15-40 € για την εγγραφή μέλους της φοιτητικής ένωσης. Επίσης αγοράζουν τα βιβλία σπουδών τους καθώς τα αντίγραφα των βιβλιοθηκών δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους που ανέρχονται στο ποσό των 75 € περίπου το μήνα για κάθε ακαδημαϊκό έτος.

 

ΆΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ
Οι φοιτητές που προέρχονται από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν χρειάζονται άδεια παραμονής εφόσον έχουν γίνει αποδεκτοί απο τα Πανεπιστήμια . Φοιτητές άλλων εθνικοτήτων χρειάζονται την άδεια παραμονής πριν εισέλθουν στη χώρα.

ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ
Η δυνατότητα διαμονής των φοιτητών διαφέρει σημαντικά από τόπο σε τόπο φοίτησης. Συνήθως υπάρχει μεγαλύτερη ευκολία στις μικρές πόλεις, ενώ η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη στις μεγάλες πόλεις όπως Stockholm. Göteborg και στις πόλεις που δέχονται αρκετούς ξένους φοιτητές όπως η Lund και Uppsala. Η φοιτητική ένωση του κάθε ιδρύματος βοηθά τους φοιτητές στην εύρεση χώρου διαμονής. Υπάρχουν επίσης εταιρείες και οργανώσεις που εξασφαλίζουν την εύρεση φοιτητικής κατοικίας στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν οι υποψήφιοι ξένοι φοιτητές. Μέσω αυτών των φορέων οι φοιτητές βρίσκουν διαμερίσματα ή δωμάτια για διαμονή όπου η τιμή ενοικίασης είναι πιο φτηνή από τα άλλα διαμερίσματα. Αρκετοί φοιτητές μπορούν να μείνουν στις φοιτητικές εστίες που διαθέτει το ίδρυμα των σπουδών τους αλλά είναι αρκετά δύσκολο να βρουν διαθέσιμο δωμάτιο. Τα έξοδα κυμαίνονται από 200-400 € ανάλογα τον τόπο και το είδος διαμονής που θα επιλέξει ο φοιτητής. Τα συνολικά μηνιαία έξοδα υπολογίζονται περίπου 600-800 €.


ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ-ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Το Σουηδικό Ινστιτούτο (Swedish Institute) ένας Κυβερνητικός φορέας απονέμει κάθε χρόνο περίπου 500 υποτροφίες σε φοιτητές και ερευνητές που έρχονται στη Σουηδία να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο και έρευνα. Υπάρχουν αρκετά είδη υποτροφιών από το Swedish Institute(SI).

ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

Πριν την άφιξή του στη Σουηδία κάθε υποψήφιος ξένος φοιτητής χρειάζεται να εξασφαλίζει πιστοποιητικό κάλυψης ιατρικής ασφάλισης. Για τους φοιτητές πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχονται υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης εάν είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιο δημόσιο σύστημα υγείας στην χώρα προέλευσής τους όπου πρέπει να εκδώσουν στο φοιτητή το έντυπο Ε128. Αυτό το έντυπο είναι για τους φοιτητές και πρέπει να το προσκομίσουν για να έχουν ιατρική περίθαλψη στη Σουηδία. Όσοι φοιτητές δεν έχουν κρατική ιατρική ασφάλιση είναι υποχρεωμένοι να έχουν ιδιωτική διότι η ιατρική μέριμνα στη Σουηδία είναι αρκετά ακριβή χωρίς κάποια ασφάλιση.