Λεωφ. Περικλέους 15, 155 61, Χολαργός
×
Γλώσσες

Γλώσσες

Σουηδικά

Η Σουηδική γλώσσα ανήκει στην ομάδα των βόρειων γερμανικών γλωσσών (που περιλαμβάνει επίσης τα Δανέζικα, τα Νορβηγικά, τα Ισλανδικά και τη Φεροϊκή). Η σουηδική είναι επίσημη γλώσσα εκτός από την Σουηδία και στην Φινλανδία (δίπλα στα φινλανδικά).Οι Σουηδόφωνοι κάτοικοι της Φινλανδίας διδάσκονται στο σχολείο την μητρική τους γλώσσα, ενώ στα υπόλοιπα φινλανδικά σχολεία της μέσης εκπαίδευσης τα σουηδικά διδάσκονται ως υποχρεωτική δεύτερη γλώσσα. Τα Σουηδικά μιλιούνται από περίπου 8,5 εκατομμύρια ανθρώπους ως μητρική γλώσσα, από τους οποίους οι 8 εκατομμύρια ζουν στην Σουηδία και σχεδόν 290.000 στην Φινλανδία. Επιπλέον 1 εκατομμύριο Σουηδοί μετανάστες σε όλο τον κόσμο μιλάνε σουηδικά.

*      -Τα Σουηδικά μιλιούνται από περίπου 8,5 εκατομμύρια ανθρώπους ως μητρική γλώσσα, από τους οποίους οι 8 εκατομμύρια ζουν στην Σουηδία και σχεδόν 290.000 στην Φινλανδία. Επιπλέον 1 εκατομμύριο Σουηδοί μετανάστες σε όλο τον κόσμο μιλάνε σουηδικά.

*      -Τα σουηδικά αποτελούνται από έξι ομάδες διαλέκτων, τις νότιες, νοτιοδυτικές, κεντρικές, βόρειες , ανατολικές ακτές του  Βοθνικού κόλπου και τη διάλεκτο της Γοτλάνδης.

*      -Τον 9ο-13ο αιώνα μ.Χ άρχισε να διαμορφώνεται ως ξεχωριστή γλώσσα από τα παλαιονορδικά, την κοινή γλώσσα όλων των γερμανογενών λάων που ζούσαν στη Σκανδιναβία κατά την εποχή των Βίκινγκς. Είναι παρόμοια με τα νορβηγικά και τα δανέζικα

*      -Τα Σουηδικά στην Φινλανδία κατέχουν ισάξια θέση μαζί με τα Φινλανδικά.

*      -Η σουηδική είναι επίσημη γλώσσα και στην Φινλανδία

 

*    -  Οι Σουηδόφωνοι κάτοικοι της Φινλανδίας διδάσκονται στο σχολείο την μητρική τους γλώσσα, ενώ στα υπόλοιπα φινλανδικά σχολεία της μέσης εκπαίδευσης τα σουηδικά διδάσκονται ως υποχρεωτική δεύτερη γλώσσα.

 


ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΣΟΥΗΔΙΚΩΝ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΣΟΥΗΔΙΚΩΝ

Στα Σουηδικά παρέχονται τα εξής πιστοποιητικά γλωσσομάθειας.                 

   Κοινό Ευρωπαϊκό

Πλαίσιο Αναφοράς

 

Διπλώματα Σουηδικών

Α2

Βασική γνώση

Swedex Α2

Β1

Μέτρια γνώση

Swedex B1

Β2

Καλή γνώση

Swedex B2

C1

Πολύ καλή γνώση

TISUS

 

 

Swedex A2

 

Ο σπουδαστής σ’ αυτό το επίπεδο  εισάγεται  στις βασικές έννοιες, γραμματικές - συντακτικές δομές της γλώσσας και έρχεται  σε επαφή με την κουλτούρα της. Ακόμη  είναι σε θέση να γνωρίζει ένα επαρκές λεξιλόγιο ώστε να καλύπτει τις επικοινωνιακές του ανάγκες σε συγκεκριμένες καταστάσεις της καθημερινής ζωής.

 

Swedex B1

Σε αυτό το επίπεδο ο σπουδαστής εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του, βελτιώνει  την προφορά του, εμβαθύνει σε πιο πολύπλοκες γραμματικές και συντακτικές δομές. Ανταποκρίνεται σε πραγματικές καταστάσεις επικοινωνίας με Σουηδούς σε καθημερινές, πολιτιστικές, πολιτικές και γενικού ενδιαφέροντος συζητήσεις.

Swedex B2

 

Ο σπουδαστής σε αυτό το επίπεδο επικοινωνεί πια με μεγαλύτερη ευκολία, κατανοεί πιο απαιτητικά και δύσκολα κείμενα και αποκτά άνεση στο γραπτό λόγο.

 TISUS – C1

Σε αυτό το επίπεδο ο σπουδαστής έχει ολοκληρώσει τη γραμματική και το συντακτικό, μπορεί να χρησιμοποιεί με άνεση και ευελιξία  το γραπτό και προφορικό λόγο. Έχει αποκτήσει πολύ καλή γνώση της σουηδικής γλώσσας.

Το πτυχίο TISUS αναγνωρίζεται από όλα τα Πανεπιστήμια στη Σουηδία ως προϋπόθεση για την εισαγωγή των σπουδαστών στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Οι εξετάσεις για τα πτυχία Swedex επιπέδου Α2,  Β1 και Β2 (από τον Ιούνιο του 2011)διεξάγονται δυο (2) φορές το χρόνο, Μάιο και Δεκέμβριο.

 Οι εξετάσεις για το πτυχίου TISUS  διεξάγονται από τη Σουηδική Πρεσβεία δύο φορές το χρόνο.

Εξετάσεις δίνονται και στο Πανεπιστήμιο της Σουηδίας εφόσον ο σπουδαστής επιθυμεί να δώσει εκεί.


ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 Πόσο χρόνο χρειάζεται κάποιος για να φτάσει στο επίπεδο του αντίστοιχου Lower των Αγγλικών;

 Εφόσον ακολουθηθεί και πραγματοποιηθεί η εκμάθηση της γλώσσας σύμφωνα με τον ρυθμό και την διδακτική μέθοδο που προτείνεται από τους καθηγητές και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών μας ο σπουδαστής θα είναι σε θέση να φτάσει στο επίπεδο Swedex B2 σε περίπου 2-2,5 σχολικά έτη. Βέβαια αυτό εξαρτάται και από το ρυθμό με τον οποίο προχωράει ο κάθε μαθητής ξεχωριστά.

Θέλω να εργαστώ στη Σουηδία κι έτσι τα σουηδικά μου είναι αναγκαία. Σε πόσο χρονικό διάστημα θα καλύψω τα βασικά γραμματικά φαινόμενα και το λεξιλόγιο ώστε να καλύψω τις ανάγκες μου τουλάχιστον για τη βασική καθημερινή επικοινωνία;

Στόχος μας είναι να καλυφθεί τουλάχιστον η ύλη του επιπέδου Swedex Α2. Αυτό μπορεί να επιτευχτεί είτε παρακολουθώντας ένα “κανονικό” τμήμα διάρκειας 1 σχολικού έτους είτε ένα υπερεντατικό τμήμα σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο κάθε γλώσσα χρειάζεται το χρόνο της ώστε να αφομοιωθεί από τον μαθητή. 

Η εκμάθηση της Σουηδικής είναι δύσκολη σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές γλώσσες;

Οι περισσότεροι μαθητές βρίσκουν τη γλώσσα αρκετά βατή ιδιαίτερα στη γραμματική και μικρές ίσως δυσκολίες που κρατάν το ενδιαφέρον τους αμείωτο.

 Θέλω να ξεκινήσω Σουηδικά γιατί με ενδιαφέρει η γλώσσα και ο πολιτισμός και δεν χρειάζομαι κάποιο πτυχίο. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; 

Ωραία! Πολλοί είναι εκείνοι που ξεκινούν την εκμάθηση της Σουηδικής λόγω προσωπικού ενδιαφέροντος ,επειδή τους αρέσει η κουλτούρα της χώρας και δεν επιθυμούν την απόκτηση κάποιου πτυχίου –τουλάχιστον σε άμεσο χρονικό διάστημα. Γι αυτό το λόγο στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών μας δημιουργούμε ειδικά τμήματα στα οποία πέρα από την γραμματική και το λεξιλόγιο πραγματοποιούνται μαθήματα κουλτούρας, λογοτεχνίας.

Ποιο είναι το επίπεδο στη σουηδική γλώσσα που χρειάζεται ένας μαθητής για να φοιτήσει στα σουηδικά πανεπιστήμια;

Προκειμένου κάποιος να φοιτήσει σ’ ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της Σουηδίας χρειάζεται να έχει αποκτήσει το πτυχίο TISUS (Test in Swedish for University Studies), που αντιστοιχεί στο επίπεδο C1 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς. Το πτυχίο αυτό  αναγνωρίζεται από όλα τα πανεπιστήμια της Σουηδίας, βέβαια πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα στα σουηδικά πανεπιστήμια πραγματοποιούνται στα ΑΓΓΛΙΚΑ.