Λεωφ. Περικλέους 15, 155 61, Χολαργός
×
Γλώσσες

Γλώσσες

Δανέζικα

ΔΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ - DANSK

Το Βασίλειο της Δανίας ή απλά Δανία (ή Δανιμαρκία) (Δανικά: Danmark) είναι μια χώρα που βρίσκεται στη Σκανδιναβία, στη βόρεια Ευρώπη. Στη Δανία ανήκουν τα αυτόνομα νησιά Φερόες καθώς και η τεράστια Γροιλανδία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο δείκτη ειρήνης για το 2008, η Δανία ήταν η δεύτερη πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο, μετά την Ισλανδία. Η χώρα επίσης κατατάσσεται ως αυτή με τη λιγότερη διαφθορά το 2008 στον Δείκτη Διαφθοράς, καθώς μοιράζεται την πρώτη θέση στον σχετικό κατάλογο με τη Σουηδία και με τη Νέα Ζηλανδία. Το 2008 η Κοπεγχάγη, πρωτεύουσα του κράτους, κατατάχθηκε ως η πιο κατάλληλη χώρα για να ζήσει κάποιος διεθνώς, από το περιοδικό Monocle. Τα Δανέζικα μιλιούνται από περίπου 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους κατοίκους της Δανίας ως μητρική γλώσσα.

Η Δανική γλώσσα (dansk) ανήκει στις βόρειες ,σκανδιναβικές γλώσσες" είναι υποομάδα του γερμανικού κλάδου των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών. Ομιλείται από περίπου 6 εκατ. ανθρώπους κυρίως στη Δανία στα βόρεια τμήματα του Σλέσβιχ-Χολστάιν στη Γερμανία (ως μειονοτική γλώσσα). Η Δανική γλώσσα είναι επίσημη γλώσσα σε σχολεία των πρώην δανικών αποικιών της Γροιλανδίας και των νήσων Φερόες. Επίσης στην Ισλανδία, που ήταν τμήμα της Δανίας έως το 1944, η Δανική γλώσσα είναι η δεύτερη ξένη γλώσσα που διδάσκεται στα σχολεία.

Η γλώσσα άρχισε να προβάλλει από την αρχαία σκανδιναβική γλώσσα περίπου κατά τον 13ο αιώνα ξεχωρίζοντας από τις άλλες σκανδιναβικές εθνικές γλώσσες (πρώτη μετάφραση της Βίβλου το 1550) με τη διαμόρφωση διακριτής ορθογραφίας, διαφορετικής από εκείνη της Σουηδικής. Ωστόσο, η γραπτή μορφή της γλώσσας είναι ευκολότερα κατανοητή από τους Σουηδούς, παρά η προφορική εκφορά της. Η σύγχρονη Δανική χαρακτηρίζεται από μια έντονη ροπή ελάττωσης πολλών ήχων ιδιαίτερα δύσκολων να κατανοηθούν και να προφερθούν από αλλοδαπούς ομιλητές.


ΤΟ ΔΑΝΙΚΟ & ΤΟ ΝΟΡΒΗΓΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ

Το αλφάβητο

To Δανικό και το Νορβηγικό αλφάβητο βασίζεται στο Λατινικό αλφάβητο και αποτελείται από τα παρακάτω 29 γράμματα, (που καθιερώθηκαν στη Νορβηγία το 1917 και στη Δανία το 1955)

Κεφαλαία γράμματα

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Z

Æ

Ø

Å

Μικρά

a

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

l

m

n

o

p

q

r

s

t

u

v

w

x

y

z

æ

ø

å

Τα γράμματα c, q, w, x και z δε χρησιμοποιούνται στην προφορά των ενδογενών λέξεων.

Σπάνια χρησιμοποιούνται στα Νορβηγικά, όπου συνήθως η ορθογραφία των γλωσσικών δανείων προσαρμόζεται στο τοπικό σύστημα προφοράς. Αντιθέτως, τα Δανικά τείνουν να διατηρούν την αυθεντική προφορά των γλωσσικών δανείων. Πιο συγκεκριμένα, ένα ‘c’ που «αντιπροσωπεύει» το /s/ σχεδόν ποτέ δεν προσαρμόζεται σε ‘s’ στα Δανικά, όπως θα συνέβαινε στα Νορβηγικά.

Πολλές λέξεις με Λατινική ρίζα διατηρούν το ‘c’ ηχητικά στη Δανική προφορά.

 

Διφορούμενη η ειδική προφορά

Το "C" προφέρεται ως "σ" ή "κ"

 Το "O" προφέρεται ως "ου" = γρήγορα, ή "ο

 Το "U" προφέρεται ως "ου", μερικές φορές στενό.

Το "Υ" προφέρεται ως βαθύ "ι"

 Ο δίφθογγος "Æ" προφέρεται ως φαρδύ "α"

 Το "Ø" προφέρεται ως "ε"

 Το "Å" προφέρεται ως "ο"


ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

*    

        Με τα μαθήματα δανεζικών για αρχάριους θα μάθετε βασικό λεξιλόγιο 1300 λέξεων και φτάνετε γρήγορα στο επίπεδο A1/A2 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς Ξένων Γλωσσών.

*      Αν επιλέξετε στη συνέχεια ένα πιο πλήρες πακέτο εκμάθησης δανεζικών, μαθαίνετε περισσότερες από 5000 λέξεις και φτάνετε στο επίπεδο Γ1/Γ2.

*      Από την αρχή με βάση τη μέθοδο διδασκαλίας των σχολών μας θα μάθετε σωστά τη γλώσσα με καθαρή, σωστή, μη ξενική προφορά και με τον σωστό τονισμό.

*      Μέσα από κείμενα, διαλόγους και ιδιωματισμούς μαθαίνετε τις λέξεις ανάλογα με το θεματικό τους περιεχόμενο καθώς και να τις χρησιμοποιείτε μέσα σε προτάσεις.

*      Η γραμματική προσανατολίζεται στην πρακτική εφαρμογή και μέσα από ασκήσεις θα τις ενσωματώσετε στο λόγο σας δίχως πρόβλημα ολοκληρώνοντας έτσι το μαθησιακό σας επίπεδο. Μέσω της εξάσκησης των ρημάτων και της εξάσκησης στον σχηματισμό προτάσεων θα μπορείτε πολύ σύντομα να σχηματίσετε άνετα τις δικές σας προτάσεις και να κάνετε με ευχέρεια συζητήσεις.

*      Το ακουστικό είναι από φυσικούς ομιλητές δανεζικών. Επίσης φροντίζουμε στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών ΕVRAS να σας φέρνουμε σε επαφή με native speakers για περαιτέρω εξάσκηση.

ΕΠΙΠΕΔΟ

ALTE 

Danish Language Testing Consortium

Βασικό

A1

                                     ---

Βασικό

A2

Prøve I Dansk 1

 Μέτρια γνώση

 Β1

Prøve I Dansk 2

 Καλή γνώση

 Β2

Prøve I Dansk 3

 Πολύ καλή γνώση

 C1

Studieprøven

 Άριστη γνώση

 C2

---