Λεωφ. Περικλέους 15, 155 61, Χολαργός
×
Γλώσσες

Γλώσσες

Δανέζικα

ΔΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ - DANSK

Το Βασίλειο της Δανίας ή απλά Δανία (ή Δανιμαρκία) (Δανικά: Danmark) είναι μια χώρα που βρίσκεται στη Σκανδιναβία, στη βόρεια Ευρώπη. Στη Δανία ανήκουν τα αυτόνομα νησιά Φερόες καθώς και η τεράστια Γροιλανδία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο δείκτη ειρήνης για το 2008, η Δανία ήταν η δεύτερη πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο, μετά την Ισλανδία. Η χώρα επίσης κατατάσσεται ως αυτή με τη λιγότερη διαφθορά το 2008 στον Δείκτη Διαφθοράς, καθώς μοιράζεται την πρώτη θέση στον σχετικό κατάλογο με τη Σουηδία και με τη Νέα Ζηλανδία. Το 2008 η Κοπεγχάγη, πρωτεύουσα του κράτους, κατατάχθηκε ως η πιο κατάλληλη χώρα για να ζήσει κάποιος διεθνώς, από το περιοδικό Monocle. Τα Δανέζικα μιλιούνται από περίπου 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους κατοίκους της Δανίας ως μητρική γλώσσα.

Η Δανική γλώσσα (dansk) ανήκει στις βόρειες ,σκανδιναβικές γλώσσες" είναι υποομάδα του γερμανικού κλάδου των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών. Ομιλείται από περίπου 6 εκατ. ανθρώπους κυρίως στη Δανία στα βόρεια τμήματα του Σλέσβιχ-Χολστάιν στη Γερμανία (ως μειονοτική γλώσσα). Η Δανική γλώσσα είναι επίσημη γλώσσα σε σχολεία των πρώην δανικών αποικιών της Γροιλανδίας και των νήσων Φερόες. Επίσης στην Ισλανδία, που ήταν τμήμα της Δανίας έως το 1944, η Δανική γλώσσα είναι η δεύτερη ξένη γλώσσα που διδάσκεται στα σχολεία.

Η γλώσσα άρχισε να προβάλλει από την αρχαία σκανδιναβική γλώσσα περίπου κατά τον 13ο αιώνα ξεχωρίζοντας από τις άλλες σκανδιναβικές εθνικές γλώσσες (πρώτη μετάφραση της Βίβλου το 1550) με τη διαμόρφωση διακριτής ορθογραφίας, διαφορετικής από εκείνη της Σουηδικής. Ωστόσο, η γραπτή μορφή της γλώσσας είναι ευκολότερα κατανοητή από τους Σουηδούς, παρά η προφορική εκφορά της. Η σύγχρονη Δανική χαρακτηρίζεται από μια έντονη ροπή ελάττωσης πολλών ήχων ιδιαίτερα δύσκολων να κατανοηθούν και να προφερθούν από αλλοδαπούς ομιλητές.


ΤΟ ΔΑΝΙΚΟ & ΤΟ ΝΟΡΒΗΓΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ