Λεωφ. Περικλέους 15, 155 61, Χολαργός
×
Γλώσσες

Γλώσσες

Ρωσικά

 

Η ΡΩΣΙΚΗ  ΓΛΩΣΣΑ

Η ρωσική γλώσσα (русский язык) Ανήκει στην ανατολική ομάδα των σλαβικών γλωσσών της Ινδοευρωπαϊκής οικογένειας. Είναι η πιο διαδεδομένη γεωγραφικά γλώσσα της Ευρασίας, η μεγαλύτερη μητρική γλώσσα στην Ευρώπη και η περισσότερο ομιλούμενη των Σλαβικών γλωσσών. Ομιλείται από 350 εκ. ανθρώπους σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Είναι η επίσημη γλώσσα της Ρωσίας και κατατάσσεται στην πέμπτη θέση στον κόσμο κατ' αριθμό ομιλητών μετά την κινέζικη, την αγγλική, τη Χίντι και την ισπανική.

Οι κοντινότερες αυτής συγγενικές γλώσσες είναι η Ουκρανική και η Λευκορωσική. Η επίδραση της ελληνικής στη ρωσική γλώσσα ήταν σημαντική, χαρακτηριστικές αυτού είναι οι φράσεις δύο ποιητών:

 

«Σκέφτομαι με θαυμασμό την ελληνική γλώσσα, η οποία ήταν απαραίτητη για την τελειοποίηση της ρωσικής, διότι η ρωσική μας γλώσσα ανατράφηκε από την ελληνική από την οποία μεταφράστηκαν τα πρώτα μας βιβλία...»

Β.Α. Ζουκόφσκι 

« Η Σλαβορωσική αναμφίβολα υπερτερεί όλων των άλλων ευρωπαϊκών γλωσσών. Η Ρωσική στάθηκε εξαιρετικά τυχερή. Τον 11ο αιώνα η αρχαία ελληνική γλώσσα άνοιξε στη ρωσική τις πύλες του λεξιλογίου της, το θησαυροφυλάκιο της αρμονίας της, της δώρισε τους νόμους της τέλειας γραμματικής της, τους υπέροχους τρόπους της, τον μεγαλοπρεπή λόγο της, με δυο λόγια η Ελληνική υιοθέτησε τη Ρωσική και τη γλίτωσε από τη διαδικασία της αργής εξέλιξης που επιφέρει ο χρόνος» 

 Α.Σ. Πούσκιν

 

Με τον εκχριστιανισμό της Ρωσίας άρχισαν να διεισδύουν στη Ρωσική (μέσω της εκκλησιαστικής και όχι απ΄ ευθείας από τη Λατινική αλλά μέσω της Ελληνικής) ελληνικά στοιχεία, λεξικά δάνεια.

Την περίοδο μεταξύ 10ου και 17ου αι. διείσδυσαν στη Ρωσική πολλές ελληνικές λέξεις:

Οι ονομασίες των μηνών

Λέξεις σχετικές με την θρησκεία

 την καθημερινή ζωή

την  τέχνη και τις επιστήμες

 ονομασίες ζώων και φυτών

ρωσικά χριστιανικά κύρια ονόματα

Εκτός αυτού η Ελληνική δάνεισε στη Ρωσική και ορισμένα προσφύματα, κατά κύριο λόγο προθήματα όπως λόγου χάριν: а-, анти-, архи-, пан-(α-, αντι-, αρχι-, παν-) , τα οποία χρησιμεύουν μέχρι σήμερα στην παραγωγή και σύνθεση.

 Το ρωσικό αλφάβητο έχει 29 γράμματα:

 

 Το φωνολογικό σύστημα της σύγχρονης επίσημης ρωσικής περιέχει 39 φωνήματα (34 σύμφωνα <п п' б б' м м'ф ф' в в'т т' д д' с с' з з' ц л л' н н'ш ж ш' ж' ч' р р'j к г х> και 5 φωνήεντα <и э а о у>) σύμφωνα με τη Φωνολογική Σχολή της Μόσχας (ΦΣΜ) ή 42 (36 σύμφωνα και 6 φωνήεντα) σύμφωνα με την Φωνολογική Σχολή της Πετρούπολης (ΦΣΠ, πρώην ΦΣ Λενινγκράντ)

 

* Οι δύο σχολές διαφωνούν στον ορισμό της έννοιας του φωνήματος εξ ου και η διαφορά στον αριθμό των φωνημάτων της ρωσικής. Για τον φωνηεντισμό της ρωσικής(σύμφωνα με τη ΦΣΜ) παίζει σημαντικότατο ρόλο η θέση του τόνου η οποία ονομάζεται ισχυρή θέση.

 Η βάση του αλφάβητου της Ρωσικής γλώσσας είναι το Κυριλλικό αλφάβητο.

ΚΕΦΑΛΑΙΑ

ΜΙΚΡΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

А

а

α

Б

б

μπ

В

в

β

Г

г

γκ

Д

д

ντ

Е

е

γιέ

Ё

ё

γιο

Ж

ж

ζ (παχύ)

З

з

ζ

И

и

ι

Й

й

ι (βραχύ)

К

к

κ

Л

л

λ

М

м

μ

Н

н

ν

О

о

ο

П

п

π

Р

р

ρ

С

с

σ

Т

т

τ

У

у

ου

Ф

ф

φ

Х

х

χ

Ц

ц

τσ

Ч

ч

τσ (παχύ)

Ш

ш